Δημόσια Συζήτηση: Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Past-forward: Stavros Economou Unarchived, πραγματοποιείται τη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ των ωρών  17:00 – 19:00 στη Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ διάλεξη και δημόσια συζήτηση με τίτλο “Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά”.

Η επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος των πόλεων μας, είναι μια στρατηγική για ένα βιώσιμο μέλλον. Αναγνωρίζοντας αυτή τη συνθήκη, η δημόσια συζήτηση με θέμα “Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά” θα διερευνήσει τις δυνατότητες των ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων για τη μελέτη και την αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως κτηριακό απόθεμα της σύγχρονης πόλης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αν θέλουμε το δομημένο περιβάλλον να μας παρέχει ιστορική συνέχεια για την επίτευξη πιο ανθεκτικών πόλεων. Η συζήτηση θα εξετάσει τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για τη μελέτη και κατανόηση των χωρικών ταυτοτήτων που αποδίδονται από τους χρήστες τους σε παραδείγματα αρχιτεκτονικής του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι αναμενόμενο οι χρήστες της πόλης να συνδέονται με συγκεκριμένα κτήρια ή και να δυσκολεύονται να αξιολογήσουν κάποια άλλα κτήρια – και επομένως να τα αποφεύγουν και παραμελούν. Τα ψηφιακά εργαλεία όμως μπορούν να διευκολύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε διάλογο με τους υπεύθυνους φορείς. Η συμμετοχή των πολιτών μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει διαφορετικές οπτικές από αυτές των ειδικών για την κατανόηση της αξίας αυτών των κτηρίων.

Στην εκδήλωση θα λάβουν χώρα δύο παράλληλες συζητήσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε ακαδημαϊκή και πρακτική έρευνα που διεξάγεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κοινές ερμηνείες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Συντονιστής: Γεώργιος Αρτόπουλος – Επίκουρος Καθηγητής, Ινστιτούτο Κύπρου

Ομιλητές:

  • Aaron Sprecher (Associate Professor, Associate Dean for Graduate Studies, Technion Israel Institute of Technology, Israel) & Eytan Mann (PhD Candidate, Technion Israel Institute of Technology, Israel): “Augmenting Architectural Heritage – the Modern Ruins of Wadi Salib”
  • Mahyar Hadighi (Assistant Professor, Director of Historic Preservation, Texas Tech University, USA) & NIloofar Zolghadrasli (Researcher, Texas Tech University, USA): “Application of Shape Grammar theory to Modern Architectural Heritage: from Bauhaus to Levant”
  • Αγιάτις Μπενάρδου (Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα): “Commemorating difficult heritage through immersive technologies: The case of Block 15 of the Haidari Concentration Camp”
  • Γεώργιος Αρτόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής, Ινστιτούτο Κύπρου): “Reconstructing contested places of Modern architecture: a virtual environment for the exploration of inaccessible heritage”

Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

Συνοδευτική φωτογραφία: Ιουλίτα Τουμαζή.

 

 

Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. 22479600, κατά τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης. Η είσοδος στην έκθεση και το πρόγραμμά της είναι ελεύθερη για το κοινό, με την προσκόμιση πιστοποιητικού Safe Pass. Η λειτουργία του χώρου διέπεται από τα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ
Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00