el
el

GGP-ZK HOUSE

Αρχιτέκτονας: Γρηγόρης Πατσαλοσαββής

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2013

Όταν ένας Αρχιτέκτονας βρεθεί στην “δύσκολη” ή “ευχάριστη” θέση να είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του ως πελάτη, είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του. Οι αναζητήσεις για τον κατοικήσιμο χώρο του αύριο μέσα από τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, το μοντέρνο κίνημα και το σήμερα, ωρίμασαν σε μια απλή μορφή με το βλέμμα στραμμένο στην αειφόρο ανάπτυξη και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Προσεγγίζοντας την κατοικία σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή στη Μακεδονίτισσα, στην οδό Πέτρου Τόττη, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα ορθογώνιο κουτί από ξύλο, γυαλί και μέταλλο, χωρίς τα χαρακτηριστικά παράθυρα και πόρτες που συναντούμε στις συνηθισμένες κατοικίες.

Η πρόσβαση γίνεται από την βόρεια όψη με ράμπα / σκάλα από μια υπερυψωμένη ημιυπαίθρια μεταλλική πλατφόρμα. Στον όροφο οργανώνονται, οι κοινόχρηστοι χώροι, το καθιστικό, η κουζίνα, τραπεζαρία, γκαρνταρόμπα και η τουαλέτα ξένων, γύρω από έναν αίθριο χώρο, ο οποίος καλύπτεται στην οροφή με σταθερές περσίδες που ελέγχουν τον ήλιο. Η αίσθηση που έχεις από ψηλά της ανοιχτοσύνης και της ελευθερίας αλλά και οι εικόνες που βλέπεις από τον ένα χώρο στον άλλο διαμέσου του αίθριου χωρίς τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα, ήταν πρωταρχικός στόχος της σύνθεσης.

Η μεταλλική σκάλα, παράλληλα με το αίθριο, σε οδηγεί στο ισόγειο ένα ορθογώνιο κουτί από εμφανές μπετόν βυθισμένο στο έδαφος. Η μερική βύθιση του όγκου των ιδιωτικών χώρων, στοχεύει στην εκμετάλευση της γης σαν υλικό θερμομόνωσης.

ο ισόγειο χωρίζεται σε δύο ενότητες, τον οικογενειακό χώρο με τον χώρο μελέτης και τις υπηρεσίες και τον χώρο των υπνοδωματίων και χώρων υγιεινής με εσωτερικούς κήπους. Όλα τα υπνοδωμάτια έχουν νότιο προσανατολισμό με το δικό τους ιδιωτικό του κήπο.

Οι βιοκλιματικές λύσεις που ενσωματώθηκαν στην κατοικία, στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και προσφέρουν ένα πιο ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον στην οικογένεια.