Γραφεία Fameline Properties στη Λεμεσό

Αρχιτέκτονας: Ανδρέας Βάρδας

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2013 | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ | ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ.

Το οικόπεδο εφάπτεται του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας παρά τον κυκλικό κόμβο Μέσα Γειτονιάς. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού βασίζεται στην δημιουργία ενός άρτια αισθητικού, λειτουργικού χώρου εσωτερικά και δυναμικού, κομψού κτηρίου εξωτερικά.

Άσκοπες διακοσμητικές λεπτομέρειες αποφεύγονται προσδίδοντας ηρεμία και απλότητα στο χώρο, δημιουργώντας έτσι το βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους. Προγραμματικά πρωταρχικός στόχος ήταν να υπάρχει απόλυτη ευελιξία, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε σύμμικτη κατασκευή οπλισμένο μπετόν και μεταλλικά στοιχεία, δίνοντας καθαρούς χώρους χωρίς ενδιάμεσες κολώνες. Με αυτό το τρόπο η διαρρύθμιση των γραφείων μεταλλάσεται πολύ εύκολα.

Τα γραφεία καταλαμβάνουν τους τρεις πάνω ορόφους, ενώ στο ισόγειο φιλοξενείται εκτός από το foyer, η καντίνα / εστιατόριο, οι αίθουσες συνεδριάσεων καθώς και γυμναστήριο. Κεντρικά του ορόφου έχουν τοποθετηθεί οι ανελκυστήρες και στις δύο πλευρές του κτηρίου τα κλιμακοστάσια.

Η Ενεργειακή και Βιοκλιματική πολιτική του έργου αφορούσε την κατασκευή κτηρίου Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (nearly zero energy building) μέσα από ένα φιλόδοξο βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό, πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών. Βάση των τελικών ενεργειακών καταναλώσεων του κτηρίου, υπολογίζεται πως το κτήριο καταναλώνει <15 kWhe/m2 ετησίως, κατατάσσοντας το ήδη στην κατηγορία των κτηρίων με την χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη.