Ημερίδα: Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής

 

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Αμφιθέατρο Α. Λεβέντης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου “Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2022”. Στην εκδήλωση, οι βραβευθέντες Αρχιτέκτονες παρουσίασαν τα έργα τους, με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου για τον ρόλο και τη σημασία του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής στην δημιουργία ψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικής.

Με το πέρας 30 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού και την 10η απονομή Kρατικών Bραβείων Αρχιτεκτονικής, δόθηκε για πρώτη φορά ο λόγος στους εμπνευστές των βραβευμένων έργων, ενώ τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί για τον ρόλο του Αρχιτέκτονα και την σημασία του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής στην δημιουργία ψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικής.

Την ημερίδα προσφώνησαν με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Άλκης Δίκαιος, o Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή και ως εκπρόσωπος του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως η Ειρήνη Χατζησάββα. Την επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι Αρχιτέκτονες Κάριν Γεωργιάδου και Έλενα Χριστοδούλου.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ομιλητές για την συμμετοχή τους στην ημερίδα και την παρουσίαση των έργων τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει το σκεπτικό και τους στόχους του μελετητή.

Βραβείο στην A΄ Κατηγορία, Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο: Οινοποιείο στον Καλοπαναγιώτη – E. Papachristou Architects LLC
Έπαινος στην A΄ Κατηγορία, Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο: Κατοικία Αφροδίτη – Γιώργος Χατζηχρίστου
Έπαινος στην A΄ Κατηγορία, Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο: Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφος – Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Παναγή
Βραβείο στην B΄ Κατηγορία, Έργο Νέου Αρχιτέκτονα: Κατοικία Well 58 – Ελίνα Κρητικού
Ειδικό Βραβείο στην Γ΄ Κατηγορία Συλλογική Κατοίκηση: Πολύ-Κατοικία It’s Nice – NOA architects
Έπαινος στην Β΄Κατηγορία, Έργο Νέου Αρχιτέκτονα: Παρατηρητήριο στην Περιοχή Μέλανος – Anastasiou Misseri
Βραβείο στην Β΄Κατηγορία, Έργο Νέου Αρχιτέκτονα: Κατοικία σε Προσφυγικό Συνοικισμό – Κυριάκος Μιλτιάδους