Κατοικία 1203

Αρχιτέκτονες: Simpraxis | Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου. Ομάδα: Χρήστος Πασαδάκης, Μαρία Καρύδου, Στέλλα Πάρπα, Στέλιος Ζενιέρης.

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2015

Η περιστασιακή χρήση της παραλιακής οικίας και το πρωτόγονο περιβάλλον έκαναν επιτακτική την ανάγκη για ένα χώρο ο οποίος μπορεί να προσφέρει ασφάλεια. Τα ανεξάρτητα “κουτιά” των υπνοδωματίων προσφέρουν την ατομική ιδιωτικότητα που απαιτούσε η οικογένεια. Το επίπεδο της οροφής προσφέρει ένα εξωτερικό ασφαλές χώρο με θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μία σκάλα η οποία διανύει μια πορεία περιμετρικά εντός του τριώροφου κεντρικού χώρου οδηγεί στα τέσσερα υπνοδωμάτια καταλήγοντας στην οροφή. Τα δωμάτια έχουν οπτική επαφή τόσο με τον εσωτερικό χώρο, όσο και με το ευρύτερο τοπίο.

Διαμπερής, εξαερισμός διαμέσου του κοινόχρηστου χώρου βοηθά στη παθητική δημιουργία ενός ευήλιου περιβάλλοντος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μεγάλες θύρες στο ισόγειο επιτρέπουν στον θαλάσσιο άνεμο να εισέλθει εντός του χώρου και να διαφύγει από την καταπαχτή στο επίπεδο της οροφής. Παράθυρα σε κάθε υπνοδωμάτιο τα οποία επιτρέπουν την επικοινωνία με τον κεντρικό χώρο μπορούν να ενισχύσουν τον διαμπερή εξαερισμό και την παθητική ψύξη των χώρων αυτών.

Τα “κουτιά”, πέραν από την σκίαση που προσφέρουν στις βεράντες, βοηθούν στο να προστατεύσουν τις μεγάλες θύρες από την ηλιοφάνεια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα πυκνό πλέγμα το οποίο τυλίγεται στην οροφή του κάθε υπνοδωματίου επιτρέπει εξαερισμό και προστατεύει τα τέσσερα δωμάτια από την ηλιοφάνεια.