Κατοικία Σταυρίδη

Αρχιτέκτονας: Γιάννης Αρμεύτης

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2011

Κεντρική Ιδέα. Το βασικό σκεπτικό αφορά τη δημιουργία μιας σύγχρονης κατοικίας σε διαλεκτική σχέση και με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, όπως η γραμμική χωρική ανάπτυξη, η εσωστρέφεια και η δημιουργία στεγασμένων ημιυπαίθριων χώρων. Το κτήριο οργανώνεται γραμμικά σε δύο λειτουργικές ζώνες ανά όροφο και προκύπτει από την παράλληλη οριζόντια μετακίνηση του αντίστοιχου κτηριακού όγκου, ώστε να δημιουργηθεί η καλυμμένη βεράντα.

Στόχοι. Να ανατπτυχθεί το κτήριο γραμμικά, με αναφορές στην πεδιάδα και στο “μακρυνάρι” της Μεσαορίας. Να είναι εσωστρεφές, με ελάχιστα ανοίγματα προς τη δυτική πλευρά του δρόμου για σκοπούς αερισμού, αλλά και για να δημιουργούνται συνθήκες προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων. Να παραμείνει όσο το δυνατό μεγαλύτερος κήπος στην πλευρά όπου έχουν προσανατολισμό οι κύριες λειτουργίες της κατοικίας, με θέα τον Πενταδάκτυλο. Το κτήριο να εμποδίζει τον δυτικό ηλιασμό και να σκιάζει μεγάλο μέρος της αυλής κατά τις απογευματινές ώρες.

Περιγραφή χώρων. Το ισόγειο λειτουργεί ως ενιαίος χώρος αφού σαλόνι, τραπεζαρία και χώρος κουζίνας αναπτύσσονται γραμμικά, με μεγάλα ανοίγματα προς την αυλή και τις καλυμμένες βεράντες. Η μακρόστενη σκάλα οδηγεί στον όροφο και επαναλαμβάνεται η απλή διάταξη των υπνοδωματίων, με θέα τον Πενταδάκτυλο.

Υλικά. Ο σκελετός του υπογείου και του ισογείου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο σκελετός του ορόφου αποτελείται από δύο παράλληλα μεταλλικά δικτυώματα, δεμένα μεταξύ τουςμε εγκάρσιες, μεταλλικές δοκούς. Το όλο σύστημα εδράζεται στο σκελετό του ισογείου και βγαίνει προβολικά σε μήκος 5.60μ. Ο κτηριακός όγκος στον όροφο επενδύεται με HPL, ενώ στο ισόγειο οι τυφλές επιφάνειες είναι απο΄εμφανές, οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες κυπριακός πορόλιθος πάχους 20εκ. σε ορθογωνική διατομή, σε ακανόνιστη διάταξη.