Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016 – Ανακοίνωση Βραβείων

R

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής:

Κατηγορία Α – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
Βραβείο απονέμεται εξίσου στα έργα:

Αξιοποίηση / Ανάπλαση του χώρου του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού
Αρχιτέκτονας: Χρύσανθος Χρυσάνθου

Κατηγορία Β – Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων

Παρεκκλήσιο Απ. Πέτρου και Αγ. Ελένης της Μάρτυρος
Αρχιτέκτονας: Μιχάλης Γεωργίου

Κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο».
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο
Αρχιτέκτονες: Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου

Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε τρία χρόνια. Bασικός στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής. Τα Βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες μεμονωμένες οικοδομές ή συμπλέγματα οικοδομών που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξάρτητα μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής. Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς το σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στο σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον).

Η Κριτική Επιτροπή, απαρτιζόταν από τους: Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου Πρόεδρο και Πιέρ Φον Μάις, Γιώργο Πανέτσο, Μιχάλη Κοσμά, Αιμίλιο Μιχαήλ, Χρίστο Μαραθοβουνιώτη και Ευτύχιο Παπαευτυχίου, μέλη.

Η Τελετή Βράβευσης και η έκθεση με τα βραβευμένα και άλλα αξιόλογα έργα θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.