Ξεναγήσεις για την ανακάλυψη εφαρμοσμένων βιοκλιματικών στρατηγικών στην πόλη

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 E-DYCE σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας διοργανώνει δύο (2) δωρεάν ξεναγήσεις με αντικείμενο τις βιοκλιματικές αρχιτεκτονικές στρατηγικές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος σε κτίρια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στον αστικό χώρο για να μετριάσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Στην πρώτη ξενάγηση στις 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00-18:30, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τις βιοκλιματικές αρχές του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας. Η ξενάγηση που υπολογίζεται να διαρκέσει 1,5 ώρα θα γίνει από τον Αρχιτέκτονα του έργου κ. Richard Dickon Irwin και τον Δρ Φλουρέντζο Φλουρέντζου, φυσικό κτιρίων και αστικού χώρου, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις αρχές σχεδιασμού: φυσικός αερισμός, ηλιοπροστασία, επιλογή χρωμάτων, φυσικός φωτισμός, τεχνικές δροσισμού το καλοκαίρι και ηλιακά κέρδη το χειμώνα, εκτεθειμένη θερμική μάζα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η δεύτερη ξενάγηση στις 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 16:30-17:30, που υπολογίζεται να διαρκέσει 1 ώρα θα γίνει από την κα. Μαρίνα Τυμβίου Αρχιτέκτονα του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Στασικράτους-Ευαγόρου-Μακαρίου και την προϊστάμενη του γραφείου του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Αρχιτέκτονα κα Αθηνά Παπαδοπούλου, που μαζί με τον Δρ. Φλουρέντζου θα εξηγήσουν την επιλογή των υλικών, τις στρατηγικές σκίασης και αστικής ανάκλασης της θερμότητας, τις τεχνικές ψύξης, τη βιοκλιματική επιλογή των δέντρων, των φυτών και τη λογική της τοποθέτησής τους στους εμπορικούς δρόμους . Στην πλατεία Ελευθερίας οι επισκέπτες θα κατανοήσουν την αποτελεσματικότητα των υγρών στοιχείων, το φαινόμενο venturi του ανέμου στην κάτω πλατεία, τη χρήση γρασιδιού, τη σκίαση, τα ψυχρά υλικά και θα νιώσουν οι ίδιοι το κλιματικό αποτέλεσμα αυτών των στρατηγικών.

Οι ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν από τον Δήμο Λευκωσίας και το ερευνητικό πρόγραμμα H2020 E-DYCE.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ξεναγήσεων

Επίσκεψη στο κτίριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, Επτανήσου 11, 1016 Λευκωσία, μπροστά από την κεντρική είσοδο:
Αγγλικά: 15:30-17:00
Ελληνικά: 17:00-18:30

Επίσκεψη στον αστικό χώρο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, Πλατεία Ελευθερίας, κάτω από τη γέφυρα:
Αγγλικά: 15:30-16:30
Ελληνικά: 16:30-17:30

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν εγγραφή για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Σύνδεσμος: https://edyce.eu/