Λανίτειο Γυμνάσιο

laniteio-2

Αrmeftis & Associates Γιάννης Αρμεύτης

Οι συνθετικές αρχές για ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μονάδας του Λανιτείου Γυμνασίου ακολουθούν τις γενικές αρχές της χωροταξικής επίλυσης όλου του συγκροτήματος. Κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού συνόλου ενταγμένου στον ευρύτερο χώρο, που όμως να χαρακτηρίζεται από μια λειτουργική αυτονομία.

Ως προς τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, προτείνεται η απομάκρυνση όλων των νέων προσθηκών και η διατήρηση αποκλειστικά της αρχικής πτέρυγας του πρώην Λανιτείου Λυκείου Β’ στην οποία εντάσσονται οι χώροι διοίκησης και οι αίθουσες γενικής διδασκαλίας. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες (εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) εντάσσονται σε νέα κτηριακή μονάδα στη νότια πλευρά. Ο σχεδιασμός της μονάδας αυτής ακολουθεί οπτική συνέχεια του υφιστάμενου εδάφους. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο όγκος του κτηρίου και αναδεικνύεται η υφιστάμενη πτέρυγα ως η ψηλότερη οικοδομή. Επίσης, με τη βύθιση αυτή προκύπτει η κύρια αυλή του γυμνασίου σε χαμηλότερο επίπεδο, δημιουργώντας ένα ασφαλές εσωτερικό περιβάλλον. Οι κερκίδες που προκύπτουν στη βόρεια πλευρά της αυλής εξυπηρετούν τόσο ως καθίσματα, όσο και ως ένα οπτικό βάθρο στο οποίο επικάθεται η ιστορική πτέρυγα και αναδεικνύεται η μνημειακότητα της.

Πέραν της λειτουργικής επίλυσης, έμφαση έχει δοθεί στη δημιουργία διαφορετικών χωρικών εμπειριών τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στους εξωτερικούς. Οι καινούργιες πτέρυγες τοποθετούνται, έτσι ώστε, να δημιουργείται μια δεύτερη μικρότερη εσωτερική αυλή δίνοντας μια άλλη χωρική ποιότητα στον εξωτερικό χώρο. Επιπρόσθετα, ο τρόπος χωροθέτησης της νέας πτέρυγας δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο, ενώ η εμπειρία ανάμεσα στα δύο αυτά κτίσματα εμπλουτίζεται μέσω αυτής της διαλεκτικής σχέσης. Τέλος, η γέφυρα με την οποία οι δύο πτέρυγες συνδέονται εμπλουτίζει περαιτέρω την εμπειρία εισάγοντας ένα υπερυψωμένο επίπεδο.

Όλες οι κτηριακές μονάδες σχεδιάζονται με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Όπως στην υφιστάμενη πτέρυγα, η καινούργια προσθήκη εξασφαλίζει ανοίγματα προς το νότο με ηλιοπροστασία καθώς και βόρεια ανοίγματα για σταθερό φωτισμό των αιθουσών. Έτσι εξασφαλίζεται και ο διαμπερής αερισμός τους. Επιπλέον, η στρατηγική της βύθισης στο έδαφος σε συνδυασμό με τη φύτευση του νέου δώματος συντείνει στην καλύτερη θερμομόνωση των χώρων και την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών.

Η επιλογή των υλικών επίσης ακολουθεί μια περιβαλλοντική προσέγγιση. Όσον αφορά τις δαπεδοστρώσεις, δίνεται έμφαση στη δημιουργία ανθώνων φύτευσης για ελαχιστοποίηση των απαραίτητων σκληρών επιφανειών (σχολεία και πλατεία) για τις οποίες επιλέγεται το μπετόν ως μια εύκολη και οικονομική επιλογή. Για τα κτίσματα, ως επί το πλείστον επιλέγεται το οπλισμένο σκυρόδεμα ως φέρων οργανισμός. Στις αίθουσες με μεγάλα ανοίγματα (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) χρησιμοποιείται μεταλλικός φορέας για επίτευξη χώρου ελεύθερου από υποστυλώματα.

 

Photography © Christos Papantoniou