Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι; τοπίωντροπες

Με στόχο τη συλλογικά μεθοδευμένη ανάπτυξη, η πλατφόρμα Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι; προσεγγίζει μορφές και λειτουργίες χωρικού προγραμματισμού, σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής ευρύτερα. Συνδεδεμένη με εικαστικές πρακτικές, αδιάλειπτα εξετάζει τοπία της πόλης, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη συμμετοχική διαδικασία εισάγοντας τεχνογνωσία. Ως άσκηση στοχασμού της αλληλεπίδρασης του χώρου – τόπου και των ανθρώπων μέσα σε αυτόν, από το 2015, συλλέγει αποσπασματικά συμβάντα που μορφοποίησαν την πόλη, ως εκφάνσεις του καθημερινού. Εστιάζει στην ανάλυση της σχέσης αυτής, μέσω της εμπειρίας και της πρόσληψης των παραπάνω δυναμικών, από μεριάς κατοίκων και επισκεπτών, ενός τόπου. Φέτος, επιδιώκει να εξερευνήσει χωροχρονικές τοπιογραφίες του Αστικού Τοπίου της Λεμεσού, υπό τη θεματική τοπίωντροπες.

Τον Οκτώβριο, θα επανενεργοποιήσει τις Εργατικές Κατοικίες του Δήμου Λεμεσού, μέσα από δράσεις που περιλαμβάνουν Εικαστική Έκθεση, Περφόρμανς, μια σειρά από δια δραστικά εργαστήρια και ξεναγήσεις. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, θα προβάλει σειρά ταινιών σχετικής ατζέντας στο Θέατρο Ριάλτο. Το Συγκρότημα Εργατικών Κατοικιών, Τοπίο ιστορικής, πολιτικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, σηματοδοτεί την πρώτη κοινωνική αρχιτεκτονική πολιτική του Δήμου Λεμεσού. Έπειτα από διάστημα εγκατάλειψης, διαγγελμάτων κατεδάφισης και ακτιβισμού, ως τελευταία χρήση του, δέχθηκε την προγενέστερη έκθεση του Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι; το 2016. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το συγκρότημα που επρόκειτο να κατεδαφιστεί, επαναλειτουργεί με πρώτη την έκθεση αυτή, χάρη στον συγχρωτισμό πολιτών, δημοτικών αρχών, εμπειρογνωμόνων, μηχανικών. Ένα παράδειγμα συν-λειτουργίας.

Πρόγραμμα Δράσεων – Διάρκεια 3 ΟΚΤ – 6 ΝΟΕ

 • 3 ΟΚΤ_Δευ 20:00 THE FOUNTAINHEAD, King Vidor, (120’) 1949 Αμερική κινηματογραφική διασκευή Ayn Rand, Θέατρο Ριάλτο
 • 21 ΟΚΤ – 6 NOE 16:00 – 20:00 Έκθεση σύγχρονης τέχνης – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 21 ΟΚΤ_Παρ 21:30 Περφόρμανς, Nova Melancholia, Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 22 ΟΚΤ_Σαβ 20:00 Περφόρμανς, Nova Melancholia, Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες
 • 24 ΟΚΤ_Δευ 20:00 Ντοκιμαντέρ EARTH, Nikolaus Geyrhalter, (115’) 2019 – Θέατρο Ριάλτο
 • 25 ΝΟΕ_Σαβ 14:00 ΕΛ Ξενάγηση με τον Φειδία Παυλίδη, Πλατεία Ηρώων – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 28 ΟΚΤ_Παρ 18:00 ‘Α μέρα Εργαστηρίου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, εισηγητής Χριστάκης Σεργίδης, Δύο (2), 45λεπτες διαλέξεις – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες
 • 29 ΟΚΤ_Σαβ 10:00 ‘Β μέρα Εργαστηρίου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο,
 • Περιήγηση με λεωφορείο, και μια 45λεπτή διάλεξη, εισηγητής Χριστάκης Σεργίδης – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 03 ΝΟΕ_Πεμ 18:00 ‘Α μέρα Εργαστήριου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, εισηγητής Χριστάκης Σεργίδης, Δύο (2), 45λεπτες διαλέξεις – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 04 ΝΟΕ_Παρ 10:00 ‘Β μέρα Εργαστήριου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, εισηγητής Χριστάκης Σεργίδης, Περιήγηση με λεωφορείο και μια 45λεπτή διάλεξη – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 05 ΝΟΕ_Σαβ 14:00 (ΕΛ) Ξενάγηση με τον Φειδία Παυλίδη, Πλατεία Ηρώων – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
 • 06 ΝΟΕ_Κυρ 11:00 (ENG) Ξενάγηση με τον Φειδία Παυλίδη, Πλατεία Ηρώων – Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού

 

 

 

Οι Ταινίες

THE FOUNTAINHEAD | King Vidor | ΔΕΥ 20:00 (120’) 1949 Αμερική
Κινηματογραφική διασκευή, του ομώνυμου αμφιλεγόμενου αριστουργήματος της Ayn Rand! Η ταινία, παρατηρεί έναν ασυμβίβαστο οραματιστή αρχιτέκτονα, ο οποίος “ηρωοποιείται” περιφρονώντας το συλλογικό φαντασιακό, τα δημοφιλή πρότυπα, και το συλλογικό επιζητώ. Θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις, και συζήτηση.
EARTH | Nikolaus Geyrhalter | Δευ 20:00 (115’) 2019 Αυστρία Πολυβραβευμένη ταινία που επιδεικνύει την μηχανική κατάκτηση του πλανήτη, απαθανατίζοντας ανθρώπους, κατά τον αέναό τους αγώνα.

Η Εικαστική έκθεση

Καλλιτέχνες: Αντρέας Αντωνίου, Peter Eramian, Παναγιώτης Δουκανάρης, Μαρίνα Κασσιανίδου, Έλενα Κοτασβήλι-Αλέξης Βαγιανός, Μιχάλης Κοραής, Theo-Mass Lexileictous, Λοΐζος Ολύμπιος, Αλέξανδρος Τζάννης, Λεόντιος Τουμπουρής, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Μάρω Φασουλή, Έφη Χαλιορή. Τι σημαίνει να κατοικείς (σε) ένα τοπίο; Όχι απλώς να το αντιλαμβάνεσαι -από μακριά;- αλλά να είσαι μέσα σε αυτό, να συμμετέχεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του -και αυτό στη διαμόρφωση του δικού σου- λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του; Απόσπασμα από το κείμενο της Μαρίνα Κασσιανίδου.

Η Περφόρμανς

Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό | Nova Melancholia | ΠΑΡ 21ΟΚΤ 21:30 | ΣΑΒ 22ΟΚΤ 20:00 60’
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Κώστας Τζημούλης
Μετάφραση κειμένων: Νατάσα Σιουζουλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου
Παίζουν: Ondina Quadri, Αλέξια Σαραντοπούλου, Marcus Richte, Κώστας Τζημούλης, Βασίλης Νούλας
Παραγωγή: Nova Melancholia @ 2019, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Η παράσταση περιέχει γυμνό και είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Οι Nova Melancholia με την περφόρμανς Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό θέτουνε ερωτήματα όπως: Τι είναι ένα τοπίο ηρωικό; Τι είναι ουτοπία; Τι είναι ηρωισμός; Πως ενατενίζω ένα τοπίο; Πως συνταιριάζονται το αίτημα για δικαιοσύνη, ανθρωπισμό, με την ανισότητα και βιαιότητα της φύσης; Τι είναι για εμάς προσωπικά, σήμερα, εδώ, σημαντικό κι άξιο προάσπισης κι αγώνα;

Το εργαστήρι

Με αντικείμενο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών, και θεματική την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, ως δικαίωμα και ως υποχρέωση, με εισηγητή εργαστήριου τον αρχιτέκτονα Χριστάκη Σεργίδη, θα επιχειρήσει να εισαγάγει και επιμορφώσει συμμετέχοντες, σε σημαντικούς ορισμούς και πολιτικές. Η άγνωστη αυτή σύμβαση, αποτελεί θεσμικό εργαλείο για την προαγωγή, την προστασία, τη διαχείριση, τον σχεδιασμό τοπίων. Ενημερωτικά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει με σχετική Νομοθεσία την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, και την έθεσε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2006. Μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης, θα αποτελέσουν η ανάλυση χαρακτηριστικών τοπίων, η επισήμανση συμμετοχικών διαδικασιών, πιέσεων και μεταβαλλόμενων δυνάμεων. Επίσης θα δοθεί έμφαση στην επεξήγηση των τρόπων παρεμβάσεων δηλαδή στην κατηγοριοποίηση για προστασία, διαχείριση, και σχεδιασμό.

Α’ κύκλος 2ήμερου εργαστηρίου: ΠΑΡ 28 Οκτ. 18:00 και ΣΑΒ 29 Οκτ 10:00
Β΄ κύκλος 2ήμερου εργαστηρίου: ΠΕΜ 03 Νοε 18:00 και ΠΑΡ 04 Νοε 10:00
Θεματική: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο
Εισηγητής: Χριστάκης Σεργίδης, Αρχιτέκτονας

Μέρα πρώτη εργαστήριου_ Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
Πρώτη περίοδος: 45 λεπτά
• Πρόλογος
• Εισαγωγή
• Γενικά

Δεύτερη περίοδος: 45 λεπτά
• Βασική ορολογία
• Κριτήρια και δείκτες

Μέρα δεύτερη εργαστήριου_Δημοτικές Εργατικές Κατοικίες Λεμεσού
Πρώτη περίοδος: 120 λεπτά
Επίσκεψη με λεωφορείο στα ακόλουθα τοπία
1. Παραλιακή «τουριστική» περιοχή.
2. Περιοχή Καλογήρων
3. Βιομηχανική περιοχή Αγίου Αθανασίου
4. Κυβερνητικός Οικισμός ‘Λινόπετρα’
5. Ιστορικό κέντρο
6. Περιοχή Αγ. Σπυρίδωνα
7. Λέιντις Μάϊλ

Δεύτερη περίοδος: 45 λεπτά
• Συμμετοχή του κοινού και Φορέων
• Συλλογή στοιχείων για τα τοπία
• Αποφάσεις – Πολιτικές
• Δράση και Εφαρμογή

PechaKucha
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου όσοι συμμετέχοντες το επιθυμούν, θα ετοιμάσουν δοκίμια/παρουσιάσεις υπό τη μορφή του PechaKucha: Είκοσι φωτογραφίες (slides), με σχολιασμό 40 ή λιγότερων λέξεων για την κάθε φωτογραφία, σύνολο 800 λέξεις. Η κάθε παρουσίαση θα πρέπει να έχει διάρκεια περίπου 7 λεπτά. Η θεματική μέσα από την οποία προτείνουμε να συνδέσουν το δοκίμιo (φωτογραφίες – κείμενα) είναι ελεύθερη. Τα ερεθίσματα και οι συνειρμοί θα είναι χρήσιμα για την αντίληψη και κατανόηση των Λεμεσιανών Αστικών Τοπίων, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για αυτά. Κατά την εκπόνηση των PechaKucha, προτείνουμε στους συμμετέχοντες να λάβουν υπόψη τη διακριτότητα των τοπίων, των διαφόρων υποπεριοχών που συνθέτουν την αστικότητα της Λεμεσού και πώς η κάθε μια χαρακτηρίζεται από το δικό της μείγμα εξεχόντων, ιδιαίτερων και άλλων φυσικών, ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπως αυτά θα παρατηρηθούν, θα γίνουν αντιληπτά, θα βιωθούν και ερμηνευτούν από τους συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να προτείνουν δράσεις διατήρησης, διαχείρισης ή/και σχεδιασμού. Αυτή θα είναι η δεύτερη εκτεταμένη προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού.
Το υλικό των δοκιμίων/PechaKucha θα αποτελέσει αντικείμενο σχετικής έκδοσης και αρχείου στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ, ενώ θα οργανωθεί και βραδιά PechaKucha, με παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ενημερωτικό υλικό από τις προγενέστερες δράσεις, βρίσκεται στην ιστοσελίδα urbanreflections.org και στον Τόμο “Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;”

21-23 OKT limassolartwalks.com
Πληροφορίες για τις ταινίες www.rialto.com.cy 77 77 77 45
Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων εργαστηρίων και ξεναγήσεων 99 64 50 86

 

 

 

Διοργανωτές: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο, Δήμος Λεμεσού
Επιμέλεια : Μαρία Λιανού (εικαστικός), Αλέξανδρος Χριστοφίνης (αρχιτέκτονας – μηχανικός)
Εισηγητής εργαστηρίων: Χριστάκης Σεργίδης – Aρχιτέκτονας
Επικοινωνία: Μαρίνος Παναγιώτου – Σύμβουλος επικοινωνίας
Χώρος Εκθέσεων – Περφόρμανς – Εργαστηρίων: Συγκρότημα Δημοτικών Εργατικών Κατοικιών Λεμεσού, Μισιαούλη και Καβάζογλου 25
Χώρος προβολής ταινιών: Θέατρο Ριάλτο, Πλατεία Ηρώων
Προβολή ταινιών: Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού
Χορηγοί: Υφυπουργείο Πολιτισμού – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπροu