Οινοποιείο Βλασίδη στο Κοιλάνι

Αρχιτέκτονας: Ηρακλής Παπαχρίστου

Κυπριακή Συμμετοχή Βραβεία Mies Van Der Rohe | 2015

Στο κρασοχώρο Κοιλάνι της Επαρχίας Λεμεσού το 2004-2005 έγιναν σχέδια για το Οινοποιείο Βλασίδη. Το κτήριο με εμβαδόν 1029.4m2 ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Κατηφορίζοντας τον δρόμο διαμέσου των νέων αμπελώνων προς το κτήριο, επάνω στο δώμα, κωνικού σχήματος όγκοι-φεγγίτες επενδυμένοι με υψηλής ανάκλασης ανοξείδωτο χάλυβα (mirror stainless steel) αντανακλούν τον κυπριακό ήλιο σηματοδότησης της παρουσίας του κτηρίου στο τοπίο ανάγνωσης.

Το κτήριο χωρίζεται σε δύο λειτουργικές ενότητες καθ’ ύψος (τομή). Οι χώροι του ισογείου είναι οι χώροι παραγωγής και φύλαξης, ενώ στο άνω επίπεδο είναι ο χώρος γευσιγνωσίας κρασιού (wine testing) με διάδρομο θέασης προς τους χώρους οινοποίησης και φύλαξης βαρελιών και μπουκαλιών.

Πέραν του 50% του όγκου του οινοποιείου και εξολοκλήρου οι κάβες φύλαξης, είναι υποσκαφές χώρος. Ανάμεσα στους δύο πέτρινους τοίχους τοπικής πέτρας γίνεται η είσοδος προς τους χώρους παραγωγής. Η αυλή είναι ο χώρος παραλαβής των σταφυλιών και οι πέτρινοι τοίχοι αποκρύπτουν την διακίνηση των αυτοκινήτων.

Η είσοδος προς τους χώρους οινοποίησης γίνεται με ημιυπαίθρια βεράντα με τους φεγγίτες σηματοδότησης – signals-άνωθεν.

Αυτονόητη η απόπειρα ένταξης του κτηρίου στο τοπίο, με την μείωση της εμφανής κτηριακής μάζας και των επάλληλων γραμμικών στοιχείων να αναδύονται ή να διεισδύουν ή να προβάλλουν στο τοπίο.