Παράνομη η Κατεδάφιση Διατηρητέων Οικοδομών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καταδικάζει την ενέργεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η οποία προέβηκε στη παράνομη κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών επί της οδού Ισοκράτους εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με τον υπό κατασκευή Καθεδρικό Ναό. Η εν λόγω αυθαίρετη ενέργεια παραβιάζει ασύστολα τη σχετική νομοθεσία για τις διατηρητέες οικοδομές.

Η κατεδάφιση τέτοιων ιστορικών κτισμάτων δεν είναι μόνο απώλεια οικοδομικού αποθέματος, αλλά απώλεια πολιτιστικού πλούτου. Κτήρια ιδιαίτερης ιστορικής αξίας που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα αναδεικνύουμε. Ο Πολιτισμός είναι Παιδεία! τα οποία δυστυχώς θυσίασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για χάριν θέασης ενός μεγαλεπήβολου έργου, του οποίου η αδειοδότηση προϋπόθετε την αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών και της περαιτέρω σύνθετης ανάπτυξης στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής.

Η επαναφορά των διατηρητέων κτηρίων θεωρείται απαραίτητη παρόλο που δεν θα καλύψει το ιστορικό κενό που δημιουργεί η απώλειά τους. Η κατεδάφιση τους αποτελεί πράξη κατάχρησης εξουσίας, ασέβειας προς την πολιτιστική κληρονομία, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί τις αρμόδιες αρχές, να διερευνήσουν άμεσα το όλο θέμα και να αποδοθούν ευθύνες στην εγκληματική για τον πολιτισμό ενέργεια.

 

 

01.02.2021