Παρατηρητήριο στην περιοχή Μέλανος

Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2022
Έπαινος στην Κατηγορία Β’ ∙ Έργο Νέου Αρχιτέκτονα
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛAΝΟΣ

 

 

Η χωροθέτηση του δασικού παρατηρητηρίου στο ύψωμα Μέλανος προέκυψε από την ανάγκη του Τμήματος Δασών για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση και προστασία του νοτίου τμήματος του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα στην Πάφο. Σε συνεργασία με τον εργοδότη αναζητήθηκε μία νέα πρόταση, η οποία να αποτελέσει πρότυπο κατασκευής για τα μελλοντικά παρατηρητήρια του Τμήματος και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Η σχεδιαστική προσέγγιση που ακολουθήθηκε επέτρεψε στα φυσικά στοιχεία της περιοχής να αναδειχθούν, εντάσσοντας παράλληλα την κατασκευή στο τοπίο. Η ειδική χρήση του παρατηρητηρίου υπαγόρευσε και τη μορφή του κτίσματος, το οποίο προσφέρει ανεμπόδιστη πανοραμική θέα της περιοχής επιτήρησης, μέσω υπερύψωσης της κατασκευής σε δύο επίπεδα.

Τρεις ανεξάρτητοι χώροι στο ισόγειο φιλοξενούν το χώρο υγιεινής, τη δεξαμενή νερού και την αποθήκη των μπαταριών, επιμερίζοντας τον όγκο της έδρασης, επί της οποίας υψώνεται το ανώτερο τμήμα του κτηρίου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, ο παρατηρητής εξέρχεται στην καλυμμένη βεράντα, όπου έχει απρόσκοπτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της περιοχής. Ο κεντρικός υπερυψωμένος χώρος προσφέρει καταφύγιο σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, χωρίς να περιορίζεται η ορατότητα λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων περιμετρικά.

Η επιλογή δομικών υλικών που να μπορούν να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, ενώ παραμένουν ανθεκτικά στο χρόνο χωρίς να απαιτείται τακτική συντήρηση, αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό σχεδιαστικό παράγοντα. Η κατασκευή του ισογείου από οπλισμένο μπετόν με εγκιβωτισμένες τοπικές πέτρες παντρεύει το κτήριο με το έδαφος. Οι βαρέως τύπου γαλβανισμένες μεταλλικές θύρες θωρακίζουν το φυλάκιο τις περιόδους που δεν χρησιμοποιείται. Η άνω στάθμη, με τον περιμετρικό πρόβολο από βιομηχανοποιημένο ξύλο, προστατεύει τον παρατηρητή δίνοντας την αίσθηση αιώρησης. Η επενδυμένη με τιτανιούχο ψευδάργυρο στέγη, με σύστημα διπλής επίπεδης ραφής, εγγυάται την ανθεκτικότητα της κατασκευής στις αντίξοες συνθήκες της παράκτιας περιοχής.

Το παρατηρητήριο βρίσκεται εκτός δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης και ως εκ τούτου, ρευματοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά πανέλα στη στέγη του και η δεξαμενή νερού συμπληρώνεται από βυτιοφόρο του Τμήματος Δασών.

 

 

 

 

Συνολικό κόστος κατασκευής: €125.000
Περίοδος ανέγερσης: 2021-2022

 

 

 

 

Αρχιτέκτονες: Anastasiou Misseri
Εργοδότης: Τμήμα Δασών
Πολιτικός Μηχανικός: Βαρνάβας Βαρνάβα
Επιμετρητής Ποσοτήτων: Koupparis Christos & Associates L.L.C
Ηλεκτρολόγος + Μηχανολόγος Μηχανικός: Λούης Βακανάς Ηλεκτρολόγοι & Μηχανολόγοι Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε
Εργολάβος: Εργοληπτική Εταιρεία Θεοδόσης Θεοδοσίου Λ.Τ.Δ
Φωτογραφίες: James Retief