Θερινό Εργαστήρι 2014

Το Θερινό Εργαστήρι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου διοργανώνεται ετησίως, εκ περιτροπής από όλα τα Αρχιτεκτονικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός για τον τόπο. Η διοργάνωση προσφέρει την δυνατότητα σε αριθμό Κυπρίων Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων που φοιτούν ή εργάζονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό να ασχοληθούν με την κατασκευή και τον σχεδιασμό.

Για το 2014, το εργαστήρι οργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής [ARC] του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο, πρότεινε την συνένωση και συνδιοργάνωση του με το Cyprus AA Visiting School. Το φοιτητικό εργαστήρι της Architectural Association του Λονδίνου (AA Visiting School) αποτελεί μέρος ευρύτερου εκπαιδευτικού δικτύου με πέρα των 50 άλλων διοργανώσεων ανά το παγκόσμιο. Η διοργάνωση λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της τοπικής και διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας μέσα από επισκέψεις, διαλέξεις, σεμινάρια από απερχόμενους και διακεκριμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς του χώρου. Αποτελεί δε κορυφαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα προσφέροντας μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Θέμα του κοινού Εργαστηρίου ΣΑΚ+ΑΑ ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή πλωτών ατομικών σωστικών μέσων με σενάριο την φιλοξενία και διαφυγή προσφύγων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως πρόσθετη σχεδιαστική παράμετρος απαιτήθηκε από τους φοιτητές η δυνατότητα συνένωσης των ατομικών σωστικών μέσων σε μεγαλύτερες πλωτές κατασκευές που να μπορούν να φιλοξενήσουν ομάδες προσφύγων.

Το εργαστήρι φιλοξένησε 30 φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό και οργανώθηκε σε δύο φάσεις. Το Α’ Μέρος (έρευνα / σχεδιασμός) πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως 24 Ιουλίου 2014 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής [ARC] του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ το Β΄Μέρος (κατασκευή / συναρμολόγηση) από τις 25 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου 2014 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής [ARC] Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Κάτω Πύργου. Κατά την τελευταία φάση του εργαστηρίου στον Κάτω Πύργο, έξι ομάδες παρουσίασαν και επέπλευσαν με τις κατασκευές τους, ενώ η διοργάνωση πλαισιώθηκε από διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις ανοιχτές προς το κοινό.

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου:

  • Alessandra Swiny – Associate Professor, [ARC] University of Nicosia.
  • Michail Georgiou – Lecture, [ARC] University of Nicosia, Co-Director AA Visiting School.
  • Pavlos Fereos – Co Director AA Visiting School

Τα ακόλουθα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτονικής [ARC] Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθώς και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες συμμετείχαν σε κριτικές, διδασκαλία και παρουσιάσεις κατά την διάρκεια του εργαστηρίου: Dr. Petros Lapithis, Yiorgos Hadjichristou, Markella Menikou, Angela Petrou, Adonis Kleanthous, Maria Hadjisoteriou, Odysseas Georgiou, Polis Sofocleous, Charis Solomou.

Βοηθοί Διδασκαλίας [ARC] Πανεπιστήμιου Λευκωσίας: Stavros Voskaris, Alexis Postekkis.