Θερινό Εργαστήρι 2017 – Ανακοίνωση

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου με την συνεργασία των Σχολών Αρχιτεκτονικής: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνουν Θερινό Εργαστήρι με θέμα «Σχεδιασμός Ιατρικού Κέντρου Φροντίδας Παιδιών στο Ναϊρόμπι της Κένυας». Οι διοργανωτές ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στηρίζουν την ανθρωπιστική αποστολή τους στις χώρες του τρίτου κόσμου επιλέγοντας το φετινό Εργαστήρι να απασχοληθεί με το υπό αναφορά θέμα, το οποίο θα αποτελεί ένα εγχείρημα – πρόκληση για τα αρχιτεκτονικά δρώμενα του τόπου μας.

Το Θερινό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις 14 έως 27 Ιουνίου 2017, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου (Λήδρας 68, Λευκωσία). Οι εργασίες των συμμετεχόντων θα παρουσιάζονται στην αίθουσα «Ειρήνη» (Λήδρας 62, Λευκωσία) η οποία αίθουσα παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του Εργαστηρίου από τον Δήμο Λευκωσίας.

Οι συμμετέχοντες, 70 φοιτητές και νέοι Αρχιτέκτονες και 15 Καθηγητές αρχιτεκτονικής που έχουν αναλάβει την επιστημονική ευθύνη – επίβλεψη του Εργαστηρίου, θα προβούν στον σχεδιασμό μικρής κλίμακας Ιατρικού Κέντρου στην περιοχή Woodley στο Ναϊρόμπι της Κένυας, κοντά στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής, το οποίο προορίζεται να κατασκευαστεί το 2018. Το Ιατρικό Κέντρο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες παιδιών, γυναικών και αντρών που σήμερα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι φοιτητές, νέοι αρχιτέκτονες και Καθηγητές θα είναι αντιμέτωποι στο περιοριστικό αυτό χρονικό πλαίσιο να δημιουργήσουν την σύνθεση του κτηρίου σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αντίληψη βασικών εννοιών, όπως η άνεση, η ένταση της χρήσης ενός χώρου, η ασφάλεια και η οικονομία της χώρας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποδείξουν μέσα από την σύνθεσή τους ότι, η αρχιτεκτονική δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωποακόμα και σε οριακές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Από την άλλη οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου θα μπορούν να προβάλουν αυτή τη συλλογική δράση στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν πόρους για το έργο τους. Αυτή η αμφίδρομη σχέση οικοδομεί και τη φιλοσοφία του εργαστηρίου: η αρχιτεκτονική για τον χρήστη, η αρχιτεκτονική για τον άνθρωπο και τον τόπο. Οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου μαζί με Κενυάτες που διαμένουν στην Κύπρο θα είναι παρόντες και θα συμμετέχουν ενεργά στην αρχιτεκτονική σύνθεση, ως οι τελικοί χρήστες του έργου. Παράλληλα, μια σειρά από εξειδικευμένες διαλέξεις προσπαθεί να φωτίσει όλες τις παραμέτρους του έργου: λειτουργικές, τεχνικές, πολιτισμικές κλπ.

Η Έκθεση των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου θα προβληθεί την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα «Ειρήνη» στην οδό Λήδρας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται την Τετάρτη, 14 Ιουνίου και ώρα 08:45 να βρίσκονται στην αίθουσα “Ειρήνη” (Λήδρας 62, Λευκωσία) για την έναρξη του Θερινού Εργαστηρίου.

Για την ενημέρωση των συμμετεχόντων επισυνάπτονται τα ακόλουθα αρχεία: