Θερινό Εργαστήρι 2019

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσαν στις 2 έως 12 Ιουλίου 2019 το Θερινό Εργαστήρι με τίτλο Σμιλεύοντας το ΧΩΡΟ_ Υβριδική. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είχε αναλάβει την επιστημονική ευθύνη – επίβλεψη του Εργαστηρίου και με την συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών φιλοξενήθηκε στις Πλάτρες. Το Εργαστήρι είχε την στήριξη της Union of Mediterranean Architects (UMAR) όπου συμμετείχαν Καθηγητές αρχιτεκτονικής από την Αίγυπτο αλλά και φοιτητές αρχιτεκτονικής από άλλες χώρες της Μεσογείου.

Βασικός στόχος του Εργαστηρίου ήταν να προφερθεί μια πλατφόρμα για μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ νεαρών αρχιτεκτόνων και φοιτητών αρχιτεκτονικής πρακτικής εφαρμογής σχεδιασμού, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση. Η σχεδιαστική πτυχή θα εκφραζόταν μέσω της διαδικασίας φυσικών δοκιμών που κυμαίνεται από την κλίμακα του επιμέρους στοιχείου, της άρθρωσης και συναρμολόγησης ως τη δημιουργία ενός συνόλου και αντίστροφα, σε μια κυκλική διαδικασία προς την τελειοποίηση. Η κατασκευή και οι πρακτικές δοκιμές θα αποτελέσουν τη βασική δραστηριότητα του εργαστηρίου, ενώ ο σχεδιασμός θα αξιοποιηθεί ως συνεχές εργαλείο καθ ‘όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου ως μέσο εντοπισμού των προβλημάτων που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη διαδικασία της πρακτικής εφαρμογής.

Πέρα από την προφανή έμφαση στην υλοποίηση της ιδέας του εργαστηρίου, θέματα υλικότητας, περιβάλλοντος, προγραμματικών δυνατοτήτων και ανθρώπινης εμπειρίας θα ληφθούν επίσης υπόψη. Ο κύριος σχεδιασμός της κατασκευής θα προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Λεπτομέρειες και κατασκευαστικοί σύνδεσμοι θα προταθούν και θα αναπτυχθούν με βάση συνδυασμό πρακτικών κατασκευής και ψηφιακού σχεδιασμού. Προτάσεις για την προβολή πληροφοριών σχετικά με το χωριό μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αλλά η παραγωγή και εγκατάσταση τους θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η προτεινόμενη κατασκευή στόχευε να λειτουργήσει ως σημείο ενημέρωσης και συνάντησης, τόσο για την τοπική / περιφερειακή κοινότητα, όσο και για τους επισκέπτες. Θα πρόβαλλε πληροφορίες σχετικά με διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος και ιστορικές πληροφορίες για το χωριό και παράλληλα θα εξυπηρετούσε την ανάρτηση ανακοινώσεων για εκδηλώσεις και άλλα θέματα που θα αφορούν την κοινότητα. Καθώς ο χώρος διαθέτει ευχάριστη θέα στη φύση, θα φιλοξενήσει σκιασμένο σημεία στάσης και ανάπαυσης, θέασης, διαλογισμού και κοινωνικής επαφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πώλησης τοπικών προϊόντων. Η προτεινομένη κατασκευή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κοινότητα, προσφέροντας ένα άνετο χώρο στάσης και ξεκούρασης ενταγμένο στο περιβάλλον του, ενώ θα λειτουργήσει ως ακόμα ένα ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο στοιχείο των Πλατρών.