Ανακοίνωση Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου για την Αγία Σοφία

Agia-Sophia

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει την βαθιά λύπη, απογοήτευση και έντονο προβληματισμό των Κύπριων Αρχιτεκτόνων για την ενέργεια του Τουρκικού κράτους για αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη. Η οικουμενική πολιτιστική αξία, με την οποία αναγνωρίζεται σήμερα το συγκρότημα και η περιοχή περιμετρικά του ναού, οφείλεται στη σημαντική και διαχρονική πολιτική ανοχής, αποδοχής και δια-πολιτιστικού σεβασμού όπως αυτή καθορίστηκε και εφαρμόστηκε με τη καθοδήγηση της UNESCO.

Η εργαλειοποίηση της πρόσφορης αίσθησης της κατάκτησης για μαζική κατανάλωση, δημιουργία φανατισμού και εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι θλιβερή ενέργεια σε μια συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων. Οι Κύπριοι είμαστε μάρτυρες της βίαιης καταστροφής ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στη χώρα μας τα τελευταία 46 χρόνια. Θλιβερές επέτειοι και διαχωριστικά τείχη θυμίζουν πράξεις ανθρώπων που δεν ταιριάζουν στη φύση μας. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες και μηχανισμοί ισορροπίας για να φανεί λίγο φως με την λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία. Η σημασία της διάσωσης κτιρίων τοπικού ιστορικού εκτοπίσματος, γίνεται αντιληπτή όλο και πιο συνειδητά.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί τα διεθνή Σώματα και Οργανισμούς να προχωρήσουν στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίσουν τις πρόνοιες της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 1972) και της Διεθνούς Χάρτας για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων και Τοποθεσιών (Χάρτα της Βενετίας 1964).

Η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα του Παγκόσμιου Μνημείου, τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ένα μέρος ανοικτό και ανεκτικό, φάρος για το αύριο της Ανθρωπότητας.