Χρίστου Κρίστιαν

christian

Η Κρίστιαν Χρίστου αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο το 1968, σπούδασε στο Βουκουρέστι στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας Ion Mincu και απέκτησε τα πτυχία B.Sc και M.SC στην Αρχιτεκτονική (1968 – 1975). Είναι η πρώτη απόφοιτος από τη Κύπρο του εν λόγω Ινστιτούτου και η πρώτη εγγεγραμμένη γυναίκα αρχιτέκτονας στη Λεμεσό. Τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων ως μια από τις 16 πρώτες κύπριες γυναίκες αρχιτέκτονες.

Επαγγελματική δραστηριότητα
Αρχιτεκτονικό Γραφείο Φώτη Κολακίδη – Αρχιτέκτονας/Μελετητής (1975 – 1977). Τεχνική Εκπαίδευση Κύπρου – Καθηγήτρια Τεχνολόγος (1977 – 1979). Ιδιώτης Αρχιτέκτονας (1980 – 1913). Εκπόνησε σχέδια και επέβλεψε την οικοδόμηση κατοικιών, κτιρίων για γραφεία και εμπορικές χρήσεις, υπεραγορών και σχολείων. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αποκαταστάσεις διατηρητέων οικοδομών όπως κατοικίες, καταστήματα, αποθήκες και βιομηχανικά κτίρια και τη μετατροπή τους σε πολιτιστικούς, εκθεσιακούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς χώρους. Για την εργασία της στην αποκατάσταση του Χαρουπόμυλου Λανίτη έχει τιμηθεί το 2004 από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου με το “Βραβείο Αλέξη Θεοδοσιάδη”. Τα έργα της, ο Χαρουπόμυλος Λανίτη και η Νερομηχανή – Μουσείο Νερού του ΣΥΛ, περιλήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε προγράμματα και διαδικτυακή βιβλιοθήκη της Σχολής Αρχιτεκτόνων, για φοιτητές που θα εξειδικεύονται σε αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων και αρχαίων μνημείων, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS. Με πρόσκληση του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων της Ρουμανίας ήταν μέλος κριτικής επιτροπής για την Εθνική Biennale Αρχιτεκτονικής 2021, στον τομέα της Αειφόρου – Πράσινης Αρχιτεκτονικής.

Κοινωνική δραστηριότητα
Αναμίχθηκε ενεργά σε περιβαλλοντικές και επαγγελματικές οργανώσεις. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ), του Τμήματος Λεμεσού (1982 -1986). Υπήρξε για τρεις θητείες (1988 – 1996) μέλος του νεοσύστατου τότε Πολεοδομικού Συμβουλίου Κύπρου, το οποίο εφάρμοσε για πρώτη φορά, το 1990, την νέα Πολεοδομική Νομοθεσία στη Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας της συνέβαλε ουσιαστικά στον επανασχεδιασμό του παραλιακού δρόμου Λεμεσού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με μειωμένα χαρακτηριστικά και χωρίς την πολυσυζητημένη βύθιση στη περιοχή του Κάστρου.